Vorige (Het bewustzijnsmechanisme ontdekt) Volgende (Afantasie: niet kunnen denken in mentale beelden)

Homo sapiens, enige met corticale mentale beelden

In zijn boek Het bewustzijnsmechanisme ontdekt uit 2004 stelt Albert Jarsin al, in tegenstelling tot de algemeen gangbare wetenschappelijke consensus, dat vogels en zoogdieren, die hij ipemsanis noemt, enkel objecten kunnen herkennen (PEMSAb-sp). Mensen daarentegen kunnen daarnaast, als enige zoogdieren, zich ook dingen indirect herinneren (PEMSAb-mod) en zelfs spontaan herinneren (SEMSAb). Dat wil zeggen dat alleen de hersenen van mensen mentale beelden en innerlijke spraak in de cortex produceren. Kortom, het belangrijkste onderscheid tussen Homo sapiens en de andere (zoog)dieren zijn, aldus Jarsin, de mentale beelden, oftewel zijn PEMSAb-mod en SEMSAb!
Het artikel hieronder lijkt deze radicaal andere stelling van Jarsin te bevestigen!

Alleen mensen kunnen mentale tijdreizen maken

Scientias.nl - Tim Kraaijvanger - 23 december 2015

Je herinnert je vast nog wel jouw laatste verjaardag en wie er op visite kwamen. En verheug jij je al op Kerst en zie je jezelf in gedachten het kerstdiner voorbereiden? Geniet van deze gave, want uit nieuw onderzoek blijkt dat alleen mensen mentale tijdreizen kunnen maken.

Er leeft geen andere diersoort op deze planeet die bepaalde herinneringen kunnen terughalen en daarnaast vooruit kunnen spoelen. Dit beweren drie onderzoekers in een paper in het wetenschappelijke vakblad Neuroscience and Behavioral Reviews. Zij ontwikkelden hiervoor een nieuw theoretisch model.

Kunnen dieren zich dan niets herinneren uit het verleden? Nee, dat is niet zo. De wetenschappers beweren dat sommige dieren zeker herinneringen kunnen opslaan. “Er is echter geen bewijs dat zij in staat zijn om toekomstige situaties te vormen en te vergelijken”, zegt professor Sen Cheng. “Daarom zijn zij niet in staat om mentale tijdreizen te maken.”

Ben jij jouw sleutels kwijt? Dan kun jij je nog plekken of situaties herinneren, waar je nog wel over je sleutelbos beschikte. Door informatie en ervaringen te combineren, ontstaat een mentaal scenario. Dieren kunnen geen mentale scenario’s vormen. Een eekhoorn die nootjes verzamelt in de herfst, doet dit omdat het aangeboren gedrag is. Een eekhoorn die in de winter gewoon gevoed wordt, zal namelijk ook in de herfst nootjes verzamelen.

Scientias.nl - Bronmateriaal: "Dissociating memory traces and scenario construction in mental time travel" - Neuroscience & Biobehavioral Reviews

http://www.scientias.nl/alleen-mensen-kunnen-mentale-tijdreizen-maken/?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl



gepost om 01:00 op Sunday, 27 December 2015 door Webmaster - Category: General


Het Bewustzijnsmechanisme Ontdekt

(Uitgeverij Virus,
ISBN 90 809021 1 X,
300 blz., € 24,90.)

Forum Onderwerpen
Copyright © Albert Jarsin

Indien u de auteur persoonlijk iets wil vertellen over deze website of anderszins dan kunt u een e-mail sturen naar albert@jarsin.net

Met dank aan Alwin Garside en Germano Martins.